SCHOLING
Werkgevers moeten werknemers scholing aanbieden die noodzakelijk is voor het uitvoeren van hun functie. Vervalt een functie of kan de werknemer deze niet langer vervullen, dan dient de werkgever (in redelijkheid) om- of bijscholing aan te bieden.
Scholing kan ook een rol spelen bij voorgenomen ontslag: de werkgever moet, vóórdat hij tot ontslag kan overgaan, nagaan of het mogelijk is de werknemer – al dan niet met behulp van scholing – te herplaatsen.
TRANSITIEVERGOEDING EN KOSTEN SCHOLING
en werknemer die ontslagen wordt, heeft in beginsel recht op een transitievergoeding, als de arbeidsovereenkomst tenminste 24 maanden heeft geduurd. Bepaalde kosten voor scholing die de werkgever voor de werknemer heeft betaald, kunnen onder voorwaarden in mindering op de transitievergoeding worden gebracht.
Het gaat daarbij om de kosten voor scholing die gericht zijn op de inzetbaarheid van de werknemer op de arbeidsmarkt en gemaakte kosten voor werk-naar-werktrajecten, zoals outplacementkosten. Partijen moeten dit wel van te voren met elkaar afspreken. Dat kan ook collectief, bijvoorbeeld in een sociaal plan.
GOED SCHOLINGSBELEID
Het is voor werkgevers van belang om een goed scholingsbeleid te voeren. Ook is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de (aftrek van) kosten voor scholing. Bent u werkgever? Laat u hier dan goed over informeren.
Voor werknemers geldt hetzelfde. Wordt u bijvoorbeeld voorgedragen voor ontslag en bent u van mening dat u, eventueel na scholing, herplaatst kan worden? Laat u dan informeren over uw mogelijkheden.
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP
Ik help u graag verder