ONTSLAG STATUTAIR DIRECTEUR
Een ontslag van een statutair directeur wijkt behoorlijk af van dat van een reguliere werknemer, omdat hij als vertegenwoordiger van de onderneming een bijzondere functie bekleedt. Een statutair directeur kan ‘te allen tijde’ als zodanig worden ontslagen, mits aan de formele vereisten wordt voldaan.
Voor het ontslag – en daarmee de beëindiging van de arbeidsovereenkomst – is zijn toestemming of de tussenkomst van het UWV of de kantonrechter niet nodig. De meeste andere arbeidsrechtelijke regels zijn wel van toepassing.
FORMALITEITEN BIJ ONTSLAG STATUTAIR DIRECTEUR
Het orgaan dat bevoegd is tot benoeming van de statutair directeur is ook bevoegd tot het ontslag van de statutair directeur. Bij een B.V. en N.V. is dat meestal de algemene vergadering van aandeelhouders. Bij de totstandkoming van het ontslagbesluit gelden belangrijke formele spelregels. Worden die niet in acht genomen, dan zal het ontslag in een eventuele procedure geen stand houden.
Het ontslag van een statutair directeur gaat vaak gepaard met grote belangen. Het is daarom belangrijk om van tevoren een duidelijke strategie te bepalen en alle spelregels goed in acht te nemen. Fernhout Arbeidsrecht kan u hierbij ondersteunen en adviseren, zodat u niet voor verrassingen komt te staan en het proces zo soepel mogelijk verloopt.
STATUTAIR DIRECTEUR OF NIET?
Over wie nu precies een statutair directeur is, heerst nogal eens onduidelijkheid. Een ‘titulair’ directeur is geen statutair directeur. Iemand is pas statutair directeur wanneer hij door het bevoegde orgaan als zodanig is benoemd.
Bij een voorgenomen ontslag ontstaat er nog wel eens discussie over de vraag of de werknemer al dan niet formeel tot statutair directeur is benoemd. Dat is van essentieel belang voor het verdere verloop van het ontslag. Als u in een dergelijke situatie terechtkomt en hierover advies nodig heeft, neem dan contact op met Fernhout Arbeidsrecht.
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP
Ik help u graag verder