U WILT WETEN WAT HET ONTSLAGRECHT VOOR U BETEKENT
Sinds 1 juli 2015 zijn de regels van het ontslagrecht aangepast. Werkgevers kunnen niet langer zelf kiezen of ze het ontslag via het UWV of de kantonrechter laten verlopen.
Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of na twee jaar ziekte verloopt altijd via het UWV. Ontslag wegens andere redenen, zoals disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding, verloopt altijd via de kantonrechter. Ook de procedureregels zijn veranderd.
WETTELIJKE OPZEGTERMIJN
Zowel voor de werkgever als voor de werknemer geldt binnen het ontslagrecht dat bij opzegging van de arbeidsovereenkomst een opzegtermijn in acht moet worden genomen. Voor de werknemer bedraagt de wettelijke opzegtermijn een maand. Voor de werkgever geldt dat de wettelijke opzegtermijn langer wordt, naarmate het dienstverband langer heeft voortgeduurd. Partijen mogen hierover onder voorwaarden andere afspraken maken.
Houdt een werkgever zich niet aan de overeengekomen of wettelijke opzegtermijn? Dan kan dit gevolgen hebben voor de WW-uitkering van de werknemer. Deze zal later aanvangen omdat het UWV een fictieve opzegtermijn hanteert. Bent u werknemer en wilt u weten waar u recht op heeft? Neem dan contact op met Fernhout Arbeidsrecht.
CONTACTGEGEVENS
Vul het formulier in als je meer informatie wilt over mijn diensten.