FLEXIBELE ARBEID
Flexibele arbeid is de tegenhanger van vaste arbeid. Heeft u flexwerkers in dienst, zoals werknemers met een contract voor bepaalde tijd, werknemers met een oproepcontract of een uitzendovereenkomst? Of verricht u zelf flexibele arbeid? Daar horen bepaalde rechten en plichten bij.
Door de Wet werk en zekerheid is er veel veranderd op het gebied van flexibele arbeid. Deze wet beoogt mensen met flexibele contracten meer rechten en meer zekerheid te bieden.
VERANDERINGEN OP GEBIED VAN FLEXIBELE ARBEID
Er zijn belangrijke regels voor werkgevers en werknemers die met flexibele arbeid te maken hebben. Voor mensen met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of korter geldt dat zij geen proeftijd kunnen krijgen. Ook is een concurrentiebeding alleen in uitzonderingsgevallen mogelijk bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
Werkgevers zijn verplicht werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden of langer een maand voor de afloop van deze arbeidsovereenkomst te informeren of er verlenging volgt. En zo ja, op welke voorwaarden. Verder is de maximale duur van drie (opvolgende) contracten voor bepaalde tijd naar twee jaar gegaan. De mogelijkheid om hiervan af te wijken is beperkt.
WERKGEVER OF WERKNEMER?
Heeft u mensen in dienst die flexibele arbeid verrichten? Daar komen belangrijke zaken bij kijken. U heeft specifieke verplichtingen ten aanzien van deze werknemers, zodat zij een bepaalde mate van zekerheid genieten. U kunt zich hierover laten informeren, dat kan onnodige problemen voorkomen.
Bent u werknemer en verricht u flexibele arbeid? Dan heeft u wellicht meer rechten dan u denkt. Wilt u meer weten over uw rechten, neem dan contact op met Fernhout Arbeidsrecht en laat u hierover adviseren. Dit voorkomt dat u beslissingen neemt ten nadele van uzelf.
NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP
Ik help u graag verder